Jimmy Bussenius

Medlem i bandet Skurklandet aktuella för vårt, Musikföreningen Riffets,  arrangemang ”Musik i Tre Akter” den 18 april 2015  i Trelleborgssalen, Parken Trelleborg

Du har nu signerat er nyinspelade vinyl med gruppen Skurklandet. Kan du berätta lite om denna inspelning?
Plattan är inspelad med små medel men under lång tid, ett år tog den att färdigställa. Det mesta är inspelat i en mobil liten hemmastudio bestående av laptop och en mick, förutom trummorna som är lagda i ”Studio Möllan” där skivan även mixades.
Jag tycker låtarna överlag är mer direkta och lättlyssnade än våra tidigare album, men låter man spåren gå några extra varv så hoppas jag att lyssnaren upptäcker en djupare mening, inte minst i texterna.
Blir glad som skivnörd på vinyl att ni spelat in den på just vinyl, varför detta val?
Jag håller på mycket med formgivning, bild och ritar en hel del. Med LP får man lite mer yta att jobba med, men framförallt är det något speciellt med att musiken verkligen är fysisk. Spåren är urkarvade i plattan och man kan rent teoretiskt kunna lyssna på den genom en tratt och en nål samtidigt som man manuellt snurrar skivan.
Det är inte som jag förstår er första platta, kan du berätta lite om era tidigare inspelningar
Detta är vår 3:e officiella fullängdare, mellan det har vi även släppt 2 stycken EP:s samt en rad singlar. Innan dess har även en del demos släppts i Skurklandets namn. Vi har gått från influenser som rysk spagetti-western tills vi nu landat i en mer rakare poppigare ljudbild, det som behållits längs vägen är nerven och frustrationen.
Den 18 april kommer vi att ha möjlighet att lyssna på ert band Skurklandet. Många vet säkert vem ni är men det finns säkert de som inte känner till ert band.  Därför skulle det varit roligt att få lite mer information om ert band Skurklandet?
Den musik vi spelar idag skulle kunna benämnas som melodiös poprock med punkhjärta och poetiska texter på svenska. Konstellationen har skiftat i takt med att bandet har utvecklas, vi började banan i Ronneby 2002 för att sen flytta ner basen till Malmö 2007 där vi hållit till sen dess.

Nu är vi inne halvägs på 2015 som vi hoppas fortsättningsvis skall bli ett riktigt bra musikår, hur ser året ut för er, spelningar, ev någon skivinspelning?
Vi har precis släppt ett nytt album och har ett gäng inplanerade spelningar i Malmö, Roskilde, Lund och såklart på Riffet i Trelleborg! Vi hade tänkt att fokusera på live-spelandet ett tag nu, och är glada för alla tips och förfrågningar som ges!

Du har nu chansen att nämna dina tre absoluta favoritlåtar, vilka skulle de bli i så fall?
Det finns för mycket bra musik att välja på, det där med favoritlåtar varierar helt från tider och humör tycker jag, men jag gillar speciellt att följa lite mindre artister i min närhet, där jag mer kan leva mig in i skapelse-processen
När det gäller dig som musiker har du några artister som influerat er genom åren?
Lokala band har påverkat mig mycket, jag kommer ihåg att jag ville va lika ball som de äldre som stod på scen på Ronnebys lokala tomte-rock i skolans aula. Kan tyckas lite smått lustigt nu men då kändes det starkt. Jag minns särskilt ett lite större lokalt band jag lyssnade mycket på ett tag ”Sinn Fenn” kallades de och var ”Big in Blekinge”, jag tror nog de är nedlagda nu.
Vad ligger på skivtallriken just nu, kan bli spännande att få reda på vad du lyssnar på just nu?
Jag lyssnar ganska mycket på balkan och latin av någon anledning, kanske gillar jag melodierna och rytmen där. Sen har det blivit en del svensk rap nu, eftersom jag är lite text-nörd. Ska jag nämna musik som ligger närmre den musik som vi skapar i Skurklandet kanske det skulle kunna vara Hurula, ”Betongbarn” eller Hanna Hirsch ”Tala svart”!
Har ni någon grupp eller artist som du kan rekommendera till våra, Riffets, arrangemang framöver?
Mattis, Tusen skäl, Old Lost John, Jens Ihlström, The Shy lads, Vaganza Trailerpark, In Lust, Idas Apolonia, Rick Titrö, Josefin Hermansson (som även är med Skurklandet), Vikarien, Fire Eye, Rolf Fabian, Martin Kullberg, ”A Few Honest Men”, Dalaplan (men de tror jag ni haft ett par gånger), Salabim, Ensamhushåll, The Bandettes, listan kan göras lång.
Vi i Musikföreningen Riffet tackar dig för  Jimmy för denna intervju och önskar er i Skurklandet  lycka till på årt kommande arrangemang den 18 april
Intervjun gjord 2015—04-16
Peter Frank
Mer info om arrangemanget den 18 april hittar ni på vår hemsida www.riffet.com